A tejcukor érzékenység vagy laktózintolerancia (fontos, hogy nem összetévesztendő a tejfehérje érzékenységgel!) kialakulásáért a laktáz enzim hiánya a felelős, ami hazánkban a lakosság 15-37%-át érint. Testünk a laktáz enzim hiányában nem képes lebontani a szervezetbe kerülő tejcukrot (laktózt). Így, az egyébként természetes esetben a vékonybélben lebomló és felszívódó tejcukor bekerül a vastagbélbe, ahol gázok és zsírsavak képződnek belőle, ezzel okozva a laktózérzékenyek által jól ismert puffadást, hasmenést, hasi görcsöket.

 

Mitől alakulhat ki laktózérzékenység?

Három „fajtáját” különböztetjük meg a kialakult laktózintoleranciának:

 

Milyen tünetei vannak a laktózérzékenységnek?

A laktózérzékenység tünetei általában a laktóz tartalmú étel, ital elfogyasztása után kb. 1 órával jelentkeznek, melyek jellemzően a következők lehetnek:

A laktózérzékenység igazolására ma már több módszer is létezik. A betegség megállapításához minden esetben szakorvos segítségét kell kérni, ugyanis tünetei sokszor nem egyértelműek, nem elegendő az internetről olvasottak alapján diagnosztizálni magunkat!

 

Mit kell tudni a laktáz enzimről?

A laktáz egy olyan enzim, melyet az emberi szervezet vékonybél nyálkahártya sejtjei termelnek, a tejcukor – laktóz - lebontásához. Laktáz hiányában nem vagyunk képesek a tejcukrot (laktózt) lebontani.

 

Miért van laktáz enzimre szükségünk?

A laktáz enzim a tejcukor emésztésének első fázisát végzi, azaz a laktóz elbontását szőlőcukorra és galaktózra.

 

Mi történik a laktáz enzim hiányában?

Ha ez az enzim folyamat elmarad, vagy csak részben történik meg, a tejfogyasztás különböző emésztési zavarokat okozhat. Ez akkor alakul ki, ha hiányzik a laktóz bontó enzim, vagy, ha termelődése csökkent. Az ilyenkor fellépő tünetek a puffadás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, émelygés esetleg hányinger, hányás, és rossz közérzet. Ilyen esetben a tejcukor elbontás nélkül jut tovább a vékonybélből a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká alakítják át.

 

Miért kell pótolni a laktázt?

Alapvetően az étellel, itallal bevitt laktóz (tejcukor) lebontása miatt elengedhetetlen a laktáz enzim. Így kerüli el tesünk a laktózintolerancia kellemetlen hasi panaszait és a következményesen kialakuló felszívódási zavarokat, valamint a lebontott tejcukrot szervezetünk hasznosítani tudja.

A tejcukor bontó enzimre életünk korai szakaszában van a legnagyobb szükségünk. Ez az enzim segít az anyatej lebontásában is. Ritka esetben veleszületett laktáz hiány is kialakul, így a csecsemő szervezete nem képes feldolgozni a tejcukrot. Ennek következtében a szubjektív panaszok mellett felszívódási zavar is kialakulhat, amely lelassíthatja a csecsemő testi, szellemi fejlődését. Egyértelmű tehát, hogy az enzim pótlása ebben az életszakaszban elengedhetetlen.

A szoptatás befejezésével a laktáz enzim szintje mérhetően elkezd csökkeni. Ez egy genetikailag meghatározott, természetes folyamat. Európában az utóbbi évezredekben a tejfogyasztásnak nagy hagyományai voltak és vannak. Ennek következtében a laktáz enzim szint csökkenése lassúbb folyamattá vált így a felnőtt szervezetben is mérhető enzimaktivitás van. A fent említett tünetek akkor jelentkeznek, ha az egyén étkezései során bevitt tejcukor mennyisége nagyobb mennyiségű, mint amennyit el tudna a szervezete bontani a csökkent mennyiségben ugyan, de még termelődő laktáz enzim segítségével.

 

Mit tehetünk laktózérzékenység esetén?

A laktózmentes étkezés megoldást jelenthet, azonban főleg csecsemő korban, ez szinte megvalósíthatatlan. A vegyes táplálkozás bevezetésével lehetőség nyílik laktóz mentes étkezésre. A laktóz mentes élelmiszerek túlnyomó része úgy készül, hogy az élelmiszerhez (pl. tej, joghurt, kefir) laktázt adnak, vagyis az emésztés első fázisa még a szervezeten kívül megtörténik. Ez a folyamat végbemegy a bélrendszerünkben akkor is, ha a laktóz lebontó enzimet, azaz a laktázt kívülről visszük be a szervezetbe.

 

Hogyan pótolható a laktáz enzim?

Szerencsére, étrendkiegészítő formájában ma már könnyen pótolható ez az enzim. Sok féle kiszerelése létezik, ám a spray forma talán a legegyszerűbb, hiszen minden életkorban és élethelyzetben kivitelezhető a használata.

 

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült