A tejcukor-érzékenység (azaz a laktózérzékenység) közel 3 millió embert érint hazánkban. Előfordulása sajnos a felnőttek mellett a gyermekeknél sem számít ritkának. A laktózérzékenység mögött a szervezetben a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll. Mit lehet tenni, ha a gyermek tejcukor-érzékeny?

A laktózintolerancia (fontos, hogy nem összetévesztendő a tejfehérje érzékenységgel!) kialakulásáért a laktáz enzim hiánya a felelős. A szervezet a saját laktáz enzim hiányában nem képes lebontani a szervezetbe kerülő tejcukrot (azaz a laktózt), így a normál esetben a vékonybélben lebomló és felszívódó tejcukor ebben az esetben bekerül a vastagbélbe, ahol így gázok és zsírsavak képződnek – ezzel okozva a laktózérzékenyeknek a jól ismert puffadást, hasmenést, hasi görcsöket.

Miért alakulhat ki már gyermekkorban?

Ha az érzékenység gyermekeknél lép fel, három „fajtája” lehet:

  1. az első (ami ritka), ha a gyermek egy hibás gén miatt veleszületett érzékenységben szenved (ennek megállapítása és kezelése csak szakorvos bevonásával történhet, tilos otthoni diétát vagy gyógymódot alkalmazni!).
  2. Második, a primer laktózintolerancia – ahol az évek alatt folyamatosan csökken a laktáz enzim termelés.
  3. A harmadik a szekunder tejcukor-érzékenység – amelyért valamilyen bélrendszeri probléma lehet felelős (pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység, IBS, stb.).

Mit tehetünk?

A laktózérzékenység tünetei speciális étkezéssel elkerülhetőek. Ebben az esetben kerülni kell a laktóz tartalmú ételeket és italokat. Ma már számos laktózmentesített tejtermék is kapható, de a laktóz teljes kizárása a táplálkozásból, különösen a kereskedelemben kapható összetett élelmiszerek miatt igen nehéz feladat.

A laktóz lebontására bevált laktáz tartalmú készítmények régóta bevált formulák, ám kevesen tudják, hogy a laktáz nem csak tabletta formájában vihető be a szervezetbe. A LactaMed spray praktikus, hiszen spray kiszerelésének köszönhetően fújható közvetlenül a szájba vagy az ételre, italra étkezés előtt, illetve otthon is készíthető vele laktózmentes tej – így nem gond, ha a boltban nem kaptunk. Az otthoni laktózmentes tej elkészítése így már nem nagy feladat – plusz kevesen tudják, de a boltban vásárolt laktózmentes tejből is pontosan ezzel az eljárással bontják le a laktózt a gyártók.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült