A tejcukor-érzékenység (azaz a laktózérzékenység) rengeteg embert érint hazánkban. A laktózérzékenység mögött a szervezetben a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll, ezért sokan keresik, hogy mivel csökkenthetőek a tünetek, hogyan tudnának újra, a „régi módon” enni, inni.

 

A laktózintolerancia (fontos, hogy nem összetévesztendő a tejfehérje érzékenységgel!) kialakulásáért a laktáz enzim hiánya a felelős. A szervezet a laktáz enzim hiányában nem képes lebontani a szervezetbe kerülő tejcukrot (azaz a laktózt). Így az egyébként természetes esetben a vékonybélben lebomló és felszívódó tejcukor ebben az esetben bekerül a vastagbélbe, ahol gázok és zsírsavak képződnek – ezzel okozva a laktózérzékenyeknek a jól ismert puffadást, hasmenést, hasi görcsöket.

 

Mitől alakulhat ki?

Három „fajtája” lehet a kialakult laktózintoleranciának:

 

Mit tehetünk?

A laktózérzékenység tünetei speciális étkezéssel elkerülhetőek. Ebben az esetben kerülni kell a laktóz tartalmú ételeket és italokat, azonban ma már számos laktózmentes tejtermék is kapható. Ám a laktóz teljes kizárása a táplálkozásból, nem egyszerű feladat, különösen a kereskedelemben kapható összetett élelmiszerek miatt igen nehéz.

Manapság azonban már használhatóak speciális laktáz enzim tartalmú étrend-kiegészítők, melyeket étkezés előtt kell alkalmazni és segítenek a laktóz (tejcukor) bontásában. Egyik nagyon praktikus formája a spray kiszerelés, hiszen nem kell folyadék a bevételéhez, sőt, közvetlenül az ételre, italra is fújható fogyasztás előtt.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült